ZMOS a ZOMOS sa rozchádzajú v názore na novely ministra D. Čaploviča

14.09.2012 Bratislava

Bratislava 14. septembra (TASR) - Školské novely z dielne rezortu Dušana Čaploviča (Smer-SD), ktoré sú na programe septembrovej schôdze parlamentu, vnášajú jasné a transparentné pravidlá len pre financovanie tých škôl a školských zariadení, ktorých zriaďovateľmi sú mestá a obce. Tvrdia to predstavitelia Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS), iniciatívy Nie je nám to jedno a združenia Nová voľba v reakcií na stanovisko Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

"Musíme predsedu ZMOS-u, pána (Jozefa) Dvonča upozorniť na to, že nielen samosprávy sú zodpovedné za oblasť základného a stredného školstva vrátane školských zariadení, ale rovnako zodpovední sú aj súkromní a cirkevní zriaďovatelia škôl a školských zariadení, ktorí na rozdiel od samosprávy nepodporujú novely školských zákonov," píše sa v ich spoločnom stanovisku.

Občianske zduženia namietajú voči novele zákona o financovaní škôl a školských zariadení a zákona o odbornom vzdelávaní. Vďaka nim by sa kompetencie samospráv v oblasti školstva mali posilniť. Novela zákona o financovaní škôl napríklad mení spôsob financovania voľnočasových aktivít. Po schválení by mali peniaze na krúžky dostávať obce a mestá, aj keď nemajú centrum voľného času. Následne by ich prideľovali zariadeniam, ktoré si deti vyberú. Samosprávne kraje by mali po novom rozhodovať aj o počte tried.

"Neštátni zriaďovatelia - súkromní a cirkevní, žiadajú iba jedno, a to aby mali zo zákona, rovnako ako verejní zriaďovatelia, nárok na pridelenie finančných prostriedkov na zabezpečenie kvalitných výchovno-vzdelávacích potrieb pre deti zákonných zástupcov, ktorí odvádzajú svoje dane rovnako ako zákonní zástupcovia detí, ktorí sa rozhodli umiestniť svoje deti do verejných škôl a školských zariadení," uvádza sa v spoločnom stanovisku združení.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) už v pôvodnom stanovisku uviedlo, že argumenty aktivistov k novele o financovaní škôl sú klamstvom, demagógiou a zavádzaním verejnosti. Podľa Dvonča novela vnesie do procesu financovania jasné a transparentné pravidlá.
 

Vyberte región